İş Güvenliği Uzmanlığı Nedir?
Herhangi bir iş dalında yapılan çalışmalar esnasında insan hayatına zarar gelmemesi, çalışan işçilerin yaralanmaması ya da bir kazaya mahal vermemesi için gerekli önlemlerin alınmasını sağlayan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş iş güvenliği profesyonelidir.
İş Güvenliği Uzmanı bu konuda çıkmış olan 6331 sayılı kanunda ise; “iş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere bakanlıkça yetkilendirilmiş, iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip, bakanlık ve ilgili kuruluşlarında çalışma hayatını denetleyen müfettişler ile mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakültelerin mezunları ile teknik eleman” olarak tanımlanmıştır.
İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur?
İş güvenliği uzmanı olabilmek için üniversitelerin uygun bölümlerinden mezun olmak gerekir. Bunları şöyle sıralayalım;
- Üniversitelerin mimarlık ve mühendislik eğitimi veren bölümlerinden mezun olan kişiler,
- Teknik öğretmenler,
- İş sağlığı ve güvenliği lisans ya da ön lisans bölümlerinden mezun olmuş kişiler,
- Fizikçi, kimyager ya da biyolog sıfatına sahip kişiler,
- Bakanlık ve bazı kurum ya da kuruluşlarda çalışma hayatını denetlemekle görevli olan müfettişler, iş güvenliği uzmanı olabilmektedir.
Her İş Güvenliği Uzmanı Aynı Yetkiye Sahip Midir?
Her uzman aynı yetkinliğe ve kıdeme sahip değildir. İş güvenliği uzmanlığının sınıfları vardır. Bu sınıflar;
- A sınıfı
- B sınıfı
- C sınıfı, olarak 3 ayrı sınıfa ayrılmıştır.
C sınıfı uzmanlık belgesi
C sınıfı uzmanlık belgesi alınarak iş güvenliği ve uzmanı olarak çalışma hayatına başlanır. C sınıfı uzmanlık sertifikası alabilmek için yukarıda sayılan bölümlerden mezun olmak gerekir. C sınıfı uzmanlar az tehlikeli olarak nitelendirilen iş yeri gruplarında görev alır.
B sınıfı uzmanlık belgesi
B sınıfı uzmanlık belgesi için en az 3 yıl boyunca aktif bir şekilde C sınıfı uzman olarak hizmet verme şartı bulunmaktadır. Mühendislik ya da mimarlık bölümlerinden mezun kişiler yüksek lisanslarını iş sağlığı ve güvenliği konusunda yapmaları halinde de bu belgeyi almaya hak kazanırlar. Bunlar dışında bakanlıklarda en az 10 yıl süreyle teftiş yapmış olan kişiler B sınıfı eğitimlerini tamamlamaları halinde bu belgeyi alabilirler
A sınıfı uzmanlık belgesi
A sınıfı uzmanlık belgesi için en az 4 yıl aktif olarak B sınıfı uzmanlık yapmış olmak gerekir. İş sağlığı ve güvenliği konusunda doktora yapanlarda bu belgeyi alabilirler.
Sizde iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olmak istiyorsanız dogrularosb.com adresimizi ziyaret ederek daha detaylı bilgi alabilirsiniz. İstediğiniz her konuda size yardımcı olmaktan mutlu olacağız.